Cum se pot scoate cele mai frecvente pete de pe imbracaminte
(0 votes, average 0 out of 5)
Luni, 18 Februarie 2013 14:37

Pentru fiecare dintre noi curatenia reprezinta un aspect important al vietii. Dar atunci cand vine vorba de scos diferite pete din diverse materiale, ne intrebam daca merita banii dati la curatatorie sau aruncam obiectul respectiv. Nu faceti acest lucru, pentru ca nicio pata nu este imposibil de inlaturat. Trebuie doar sa gasiti metoda potrivita. Nu trebuie sa apelati mereu la curatatorii chimice. Petele pot fi scoase foarte usor si acasa. Tot ce trebuie sa faceti este sa invatati niste trucuri.

Puteti scoate petele de fructe cu solutie de sare de lamaie. Se insista pe locul patat cu sare de lamaie si imediat dupa aceasta, obiectul patat se clateste cu apa rece. Cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata pot fi scoase si petele de sange. Trebuie sa mai stiti ca nu trebuie sa puneti niciodata apa calda pe o pata de sange, intrucat aceasta fixeaza pata in material.

Petele de rugina nu mai sunt o problema. Daca puneti materialul cu pata de rugina in lapte crud timp de 30 de minute si apoi il puneti la soare pentru inca o ora, pentru ca ulterior sa il spalati in masina de spalat, pata va disparea cu siguranta.

Petele de alcool sau ceai se curata cu solutie de parti egale apa si alcool. In cazul petelor de iod interventia dureaza putin mai mult. Petele de iod se presara atunci cind sint inca proaspete cu faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, si apoi se spala cu detergent si apa. Cele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul o ora, apoi se clateste.

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cind incalziti spirtul, nu cumva sa luati foc.

Grasimea din haine se scoate prin punerea de pasta de dinti pe pata. Se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina ori amidon pana se absoarbe grasimea. Se lasa o ora asa, iar apoi se spala cu apa si detergent. Petele de unt, margarina sau chiar ulei pot fi inlaturate de pe haine doar cu un detergent special. Acesta se aplica pe pata si se lasa putin haina la inmuiat.

Petele de cerneala si pix se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva, pixul va iesi foarte greu sau deloc. Un alt sfat pe care specialistii il dau ar fi cu privire la scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului. Imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata. Tot pentru a indeparta petele de cerneala de pe haine, mai ales de pe cele ale scolarilor, specialistii recomanda folosirea fixativului pentru par. Se aplica direct pe pata, apoi se spala normal.

In apa rece, prin tamponarea cu glicerina ies si petele de cacao. Apoi se clateste cu apa si sapun locul. Cu glicerina calda pot fi scoase si petele de parfum. Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal. Ciocolata se curata tesatura, dupa care materialul va fi tinut mai multe ore in apa rece. Abia apoi se spala haina cu detergent.

Petele de ulei (de floarea-soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu a avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si, a doua oara, garantat nu veti mai avea urma de pata. Petele de cafea se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazoasa, apoi se spala normal in masina de spalat.

Desi pare greu de crezut, vinul alb poate scoate petele cauzate de vinul rosu din haine. Se pune putin pe pata si abia apoi se spala haina.

In scoaterea petelor de ceai sau de cafea de pe haine este recomandat a se evita folosirea sapunului. In aceste cazuri, sapunul fixeaza petele si mai mult.

Petele cauzate de iarba pot fi indepartate dupa ce zona patata a fost frecata insistent cu un pumn de tarate. Daca operatiunea nu reuseste din prima, este recomandat a se insista si mai mult. Abia apoi se spala cu apa calduta.

Petele lasate de antiperspirant pot fi scoase cu otet. Cu un burete se aplica pe zona patata sau chiar ingalbenita putin otet. Se lasa 15-20 de minute, dupa care se spala normal.

La fel ca si in cazul ciocolatei, petele de noroi se indeparteaza cat se poate de mult inainte de a fi introdusa haina in apa rece. Nu lasati pata sa stea prea mult timp pe haina. Se spala cat de repede se poate. Pentru petele si mai dificile este recomandat a se folosi un cartof taiat in doua si frecat insistent pe zona afectata.

Daca v-ati patat hainele cu bere, amestecati o lingura de detergent cu apa calda. Apoi se aplica pe pata, se freaca, dupa care se clateste. Alta solutie pentru scoaterea petelor de bere este amestecul obtinut dintr-o parte de otet si trei parti de apa. Se aplica pe pata, se lasa la inmuiat, se freaca si abia apoi se spala haina normal.

Cel mai important lucru in eliminarea petelor este spalarea cat mai repede a hainei patate. Si pentru ca procedeul sa dea rezultat, trebuie actionat conform sfaturilor specialistilor.

 
Consultanta SEO by Iulian Ghisoiu | Web design by Pandorman.ro.